CUM SĂ SCAPI DE STRES?

Deși internetul abundă de articole și soluții pentru stres, mi-am propus să abordez această temă, care deși o văd foarte simplă pentru mine și persoanele cu care lucrez, se dovedește a fi destul de complicată pentru mulți.

Să începem cu începutul:

Ce e stresul?

Cu o căutare în DEX ne lămurim ușor: Termen general utilizat pentru orice factor din mediu (traumatism, emoții, frig, căldură etc.) capabil să provoace la om și la animale o stare de tensiune și o reacție de alarmă a organismului, determinând uneori îmbolnăviri grave.

Addendum: Stresul este termenul pe care oamenii mari îl folosesc pentru a nu spune ca le e frică de ceva 😉

Ce se întâmplă atunci când sunt stresat?

Atunci când ești stresat, organismul tău intră într-o stare de alertă continuă, se așteaptă să se întâmple ceva dăunător cu el, se simte amenințat, presat, forțat să facă ceva ce nu-i place, etc. și închide treptat funcțiile necesare pentru o supraviețuire și dezvoltare sănătoasă. Sistemul imunitar se închide ca să permită trimiterea de resurse către anumite părți din creier (responsabile de instinctele Luptă – Fugi – Stai pe loc) și mușchi, acele elementele esențiale pentru supraviețuire într-o situație limită precum: atacul unui animal de prada, un traumatism grav, etc.

De cele mai multe ori nu te afli în vreuna din aceste situații. De cele mai multe ori ești în situația în care ți-e teamă de ceea ce se întâmplă sau urmează sa se întâmple acasă, la servici, pe stradă. Teama pe care o poți considera fundamentată sau nu.

Acum am o întrebare pentru tine: Tu iei decizii mai bune când ești într-o stare de frică sau când ești liniștit și ai mintea limpede?

Un fapt dovedit științific este că nu iei cele mai bune decizii în condiții de stres pentru că părțile din creier care se ocupă cu funcțiile tale cognitive superioare (logică, rațiune, soluționare, emoții sănătoase) sunt private de resurse în perioadele în care ești stresat. Acele resurse sunt direcționate către instinctele animalice.

Astfel, orice emoție de frică care există în afară unei situații în care viața ta este pusă în pericol imediat este inutilă, ba chiar dăunătoare fizic și mental. Da, poate fi amenințat stilul tău de viață dar nu ai nevoie de frică pentru a te proteja. Poți lua decizii conștiente, ai capacitatea de a acționa diferit și nu ai nevoie de frică pentru a fi stimulat spre acțiune. Daca ești totuși de părere ca stresul te ajută să faci treaba mai repede sau mai bine, te invit să citești articolul: „Motivația de a evolua/te dezvolta”.

Și dacă te întrebi “Ce pot face atunci când sunt stresat?”

Iată câteva soluții:

  1. Respiră profund până simți că te-ai liniștit: inspiră pe nas abdominal numărând de la 1 la 4, ține respirația numărând de la 1 la 5 și expiră pe gură numărând de la 1 la 8 (repetă de mai multe ori);
  2. Întreabă-te de ce te simți stresat și găsește cauza;
  3. Întreabă-te ce poți face pentru a schimba sau elimina aceasta cauză;
  4. Dacă poți schimba sau elimina cauza, atunci ACȚIONEAZĂ cu discernământ, compasiune și integritate față de tine și față de cei din jur;
  5. Daca nu poți schimba sau elimina cauza, schimbă-ți convingerile din subconștient astfel încât sa nu mai atragi situația în viața ta sau încât sa ai abilitățile și resursele de care ai nevoie ca sa realizezi schimbarea dorită.

Într-un final, daca nu depinde de tine cauza stresului (situație mai rara) înseamnă ca nu ai de ce sa te stresezi. Așteaptă sa treacă. (Weather it out!)

O viață lipsită de stres îți doresc!

Solutii pentru tine

Afla cum te putem ajuta sa solutionezi situatiile stresante din viata ta. Vorbeste acum cu cineva din echipa:

TESTIMONIALE

E un curs altfel. Un curs de la care înveți să îți trăiești viața! Sincer! și fără frici!

Pentru că aici îți descoperi fricile, le întelegi, le înlături! Din punctul meu de vedere, din cauza fricilor, noi, oamenii, uităm să trăim cu adevărat!

ALEXANDRU V., Antreprenor
Mi-a depășit orice așteptare.
Profesionalism, implicare și spirit pozitiv. Cătălin îți dă încredere ca orice îți dorești chiar se poate împlini. Personal pot confirma că am început să pun în practică puțin câte puțin și am avut magica surpriză să se împlinească. Acest lucru mi-a dat încredere să aprofundez lectura și să practic și mai mult.

Recomand cu cel mai mare drag tuturor să traiască această experiență: participarea la curs, descoperirea informației și practicarea. E ceva ce doar testând pe pielea ta te convingi și ajungi să crezi.
Recunosc faptul că eu am plecat din poziția de sceptică. Din acest motiv pentru mine efectul a fost cu atât mai puternic. Cătălin știe să insufle oricui încredere în forțele proprii și este extrem de pasionat de ceea ce face. Asta îl face atât de minunat.

SILVIA Ț., Banking, Romania
Cursul de Theta Healing m-a ajutat într-o mult mai mare măsură decât m-am așteptat. Am plecat de acolo cu o stare de împlinire sufletească, de liniște și stabilitate interioară cum nu mai avusesem de multă vreme. Plus o doză importantă de optimism și încredere în mine și-n viitor.
Am învățat să pun întrebările potrivite pentru a-mi putea crea cale spre sursele (cel mai adesea subconștiente) ale problemelor și am învățat că toate concepțiile greșite pe care le avem pot fi schimbate!
Cel mai impresionant aspect, pentru mine, a fost contactul cu oamenii. Pe parcursul celor câteva zile am trăit cu colegii mei niște experiențe care m-au marcat profund. Iar cel mai frumos a fost să văd cum, la sfârșitul cursului, schimbarea se citea și pe chipurile lor: erau mult mai luminoși, mai fericiți și mai senini decât în prima zi.
Recomand cursul tuturor, atât celor care vor să se cunoască, cât și celor sceptici, care cred că o schimbare în bine, în viața lor, nu ar fi posibilă.
Cătălin, este un trainer minunat și un om extrem de cult și dornic de a-și împărtăși cunoștințele și experiența. “Be the change you want to see in the world” este sentimentul cu care am rămas după acest curs. Eu am început deja să văd schimbările.
ALINA T., IT, Romania

Prima dată când i-am cerut ajutorul lui Cătălin, am fost foarte tulburată din cauza unei dureri foarte puternice pe partea dreaptă a capului. Din nefericire, a fost un caz în care medicii nu pot face mai mult decât să prescrie o mulțime de anestezice dăunătoare. Datorită ajutorului lui Cătălin, durerea a devenit mai puțin puternică, apoi a dispărut complet. Au trecut câteva luni și durerea nu s-a mai întors niciodată. Sunt un client repetat și am avut întotdeauna rezultate foarte bune, asa că recomand cu deschidere serviciile lui Cătălin oamenilor care au nevoie de ajutor. Sunt foarte fericită că l-am găsit!

PAOLA, ITALY

Cătălin este o persoană bună și căruia îi pasă. El este acolo pentru tine în orice moment.
Mulțumesc că m-ai ajutat să schimb atât de multe lucruri în viaț
a mea!

IRENE K., GREECE

Îți mulțumim pentru dragostea, grija și energia uimitor de frumoasă pe care le pui în sesiunile tale! Recomand cu mult drag.

SHAWNITA W., EVENT ORGANISER, USA

Un vindecător excelent și puternic. Îți mulțumesc din nou prietene.

JENNIFER, USA

Pur și simplu uimitor!

Mulțumesc!

KRISTEN L., USA

Sesiune de vindecare incredibilă. Mulțumesc foarte mult!

NADIA K., USA

Hai să vorbim!

Contactează-ne cu încredere. Toate conversațiile au caracter privat și îți vom răspunde în cel mult 24 de ore.